Samarbejdsredskab
Kaptajn i eget liv er et samarbejdsredskab. Når man taler med en person, man har tillid til, er det nogle gange muligt at se og forstå sig selv på en anden måde, end hvis man forsøger alene.
Den anden kan hjælpe med at blive opmærksom på perspektiver og nuancer, man måske ikke selv har øje for.
Materialerne skal hjælpe samarbejdet på vej. Ved at tale sammen ud fra spørgsmålene i arbejdshæftet kan I sammen blive mere bevidste om, hvad der skal til for at få hverdagen til at fungere bedre.
Navnet Kaptajn i eget liv er valgt som et billede på, at man skal tage kommandoen over sit eget liv på samme måde, som en kaptajn har kommandoen over et skib. Men kaptajnen ikke den eneste, der skal til for at sejle skibet sikkert afsted, der er også brug for en styrmand, der hjælper med at holde kursen og undgå, det støder på grund.
Sådan bruges materialet
Det første, kaptajnen skal gøre, er at vælge samarbejdspartner – en styrmand. Det kan være ens partner, et familiemedlem eller en ven. Det kan også være en professionel f.eks. en bostøtte, lærer, mentor eller lignende.
Det vigtigste er, at det er en person, man har tillid og ønsker at samarbejde med.
Derefter er det en god ide at blive enige om, hvordan samarbejdet skal foregå: Hvornår hvor tit skal I mødes? Hvor skal I mødes? Hvor lang tid vil I bruge sammen?
Samtaleværktøjer
Kaptajn i eget liv består af en række samtaleværktøjer opdelt i seks overordnede kapitler. Tanken er, at kaptajnen starter med
besvare spørgsmålene, der er markeret med et kaptajnlogo.
Ind imellem er der også spørgsmål, som besvares af styrmanden. Disse markeres med et styrmandslogo. De konkrete udfordringer, der er behov for arbejde med, kan være meget forskellige fra person til person. Det er derfor ikke sikkert skal bruge alle værktøjer og gennemgå alle kapitler. Derimod kan I arbejde med materialet den rækkefølge og i det omfang det passer.
Ved de fleste redskaber er der afsat plads til skrive notater, for at fastholde samtalen.
Til kaptajnen
Det kan være svært at være kaptajn i eget liv, men det er dig, der skal finde ud af, hvor dit liv skal hen.
Hvis man har udfordringer i livet, kan det være en svær opgave, som det vil være godt at få hjælp til. Derfor skal du vælge en styrmand, der vil stå sammen med dig i arbejdet med materialet og hjælpe dig med at styre i den retning, du ønsker.
Men du er kaptajn, så det er dig, der i sidste ende bestemmer, hvor dit liv skal hen. Det betyder, at det er dig, der vælger, hvad I skal arbejde med, og hvordan I vil bruge materialet.
Til styrmanden
Styrmanden kan være en tæt relation (forældre, søskende, partner, ven) eller professionel (bostøtte, mentor el.lign.), som er
blevet enig med kaptajnen om at samarbejde.
Styrmandens rolle er at hjælpe med at arbejde med det, der er vigtigt og giver mening for kaptajnen. Det er kaptajnens liv, det handler om.
Undgå at være for løsningsorienteret og hjælp i stedet med at undersøge og analysere muligheder og faldgruber. Det kan være fristende at sige: “Hvorfor gør du ikke bare sådan og sådan”, men som regel er der en grund til, at din kaptajn ikke ”bare” gør det, som andre forestiller sig er nemt nok. Derfor er den undersøgende tilgang vigtig.